• Katten

 • Alle katten zowel kortharig als langharig kunnen voor een trimbehandeling terecht in de trimsalon.

  Wanneer de trimbehandeling van uw kat begint controleren we als eerst de nagels en knippen we die wat korter. Daarna beginnen we met de vacht te controleren. Ik werk op de non-invasieve manier dat wil zeggen katvriendelijk, met respect voor huid en vacht, dus niet onnodig ontwollen met scherpe materialen. Alleen de vervilte vacht wordt weggeschoren en kleine klitten worden eventueel voorzichtig uitgeplozen. Gezonde vacht wordt met een slickerborstel (liefst met houten handvat, niet statisch) voorzichtig doorgekamd daarna wordt de vacht gecontroleerd  met een grove houten kam op eventuele klitten. 

  Wassen wordt alleen gedaan bij hoge uitzondering, bijv. bij ernstige vervuiling. Katten zijn stressgevoelig  en wassen geeft extra veel stress ze kunnen er zelfs ziek van worden.

  Bij de traditionele trimmethode wordt er zo veel mogelijk onderwol verwijderd.Door bijv. een hele fijne kam of een furminator te gebruiken Deze methode kent zeer nadelige gevolgen.

  Een kat heeft zijn vacht nodig. Eindeloos kammen/ontwollen/scheren ontregeld de vachtcyclus en zorgt zelfs voor slechtere kwaliteit van de vacht. Daarbij kun je een continue rui ontwikkelen. Alles wat niet beschadigt wordt hoeft zich ook niet te herstellen. Met veel kammen ontregel je de natuurlijke ruicyclus van de kat.

  Ook de kat scheren in de zomer omdat het zo warm is, is een absolute afrader. De vacht beschermt de huid juist tegen invloeden van buitenaf denk aan warmte, de kou, en UVstraling.

  Omdat gebleken is dat deze manier van ontwollen schadelijk is voor huid en vacht zijn er steeds meer trimsalons die overgaan op de vachtbesparende methode (non invasief).

  Wanneer uw kat tijdens de behandeling te veel stress ondervind stop ik de behandeling. We kunnen dan eventueel afspreken om de behandeling op een ander tijdstip te hervatten of in uiterste nood onder een licht roesje bij de dierenarts de behandeling voort te zetten.

  De meeste katten vinden het fijn als u bij de behandeling blijft.

  Een standaard trimbeurt kost 50 euro. Mocht de kat zo vervilt zijn dat er meer tijd nodig is dan kost de vervolg trimbeurt 25 euro.

   

  bronvermelding:

  Perfectekat.nl -Wat is vachtbesparend trimmen?

  Perfectekat.nl -Het leed dat plukken en ontwollen heet.