Kat in de trimsalon

Alle katten zowel kortharig als langharig kunnen voor een trimbehandeling terecht in de Dierenkapsalon

Wanneer de trimbehandeling van uw kat begint controleren we als eerst de nagels en knippen we die wat korter. Daarna beginnen we met de vacht te controleren.

Wij werken op de non-invasieve manier dat wil zeggen katvriendelijk, met respect voor huid en vacht, dus niet onnodig ontwollen met scherpe materialen.

Alleen de vervilte vacht wordt weggeschoren en kleine klitten worden eventueel voorzichtig uitgeplozen. Gezonde vacht wordt met een slickerborstel (met houten handvat, deze is veel minder statisch) voorzichtig doorgekamd, daarna wordt de vacht gecontroleerd met een grove kam op eventuele klitten.

Wassen wordt alleen gedaan bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld bij ernstige vervuiling. Katten zijn stressgevoelig en wassen geeft extra veel stress. Ze kunnen er zelfs ziek van worden.

Bij de traditionele trimmethode wordt er zo veel mogelijk onderwol verwijder. Door  bijv. een hele fijne kam of een furminator te gebruiken. Deze methode kent zeer nadelige gevolgen.

Een kat heeft zijn vacht nodig. Eindeloos kammen/ontwollen/scheren ontregeld de vachtcyclus en zorgt zelfs voor slechtere kwaliteit van de vacht. Daarbij kun je een continue rui ontwikkelen. Alles wat niet beschadigd wordt hoeft zich ook niet te herstellen. Met veel kammen ontregel je de natuurlijke ruicyclus van de kat

Ook de kat scheren in de zomer omdat het zo warm is, is een absolute afrader. De vacht beschermt de huid juist tegen invloeden van buitenaf denk aan warmte, de kou, en UV-straling

Omdat gebleken is dat deze manier van ontwollen schadelijk is voor huid en vacht zijn er steeds meer trimsalons die overgaan op de vachtbesparende methode (non invasief).

Wanneer uw kat tijdens de behandeling te veel stress ondervind stoppen wij de behandeling. We kunnen dan eventueel afspreken om de behandeling op een ander tijdstip te hervatten of in uiterste nood onder een licht roesje in overleg met en bij de dierenarts de behandeling voort te zetten.

De meeste katten vinden het fijn als u bij de behandeling blijft.

bronvermelding:

Perfectekat.nl -Wat is vachtbesparend trimmen?

Perfectekat.nl -Het leed dat plukken en ontwollen heet.